wtorek, 22 grudnia 2015

Noworoczny koktajl oczyszczający

Jeśli na liście Waszych noworocznych postanowień jest zadbanie o własne zdrowie i sylwetkę, to na dobry początek przyda Wam się koktajl oczyszczający. Sekretem mojego koktajlu jest łuska babki jajowatej, będąca idealnym źródłem błonnika, a także:

- jest to  produkt w 100% naturalny, pochodzenia roślinnego
- maksymalnie przyspiesza metabolizm i procesy spalania tkanki tłuszczowej
- skutecznie odchudza brzuch, uda i pośladki
- zmniejsza apetyt, niweluje głód
- skutecznie hamuje wzrost poziomu glukozy we krwi
- skutecznie eliminuje zgagę, otyłość, niestrawność i uporczywe biegunki

Łuskę babki jajowatej nie jest tak łatwo dostać na polskim rynku, jednak jest to kolejny produkt, który dostaniecie zamawiając tak jak ja OXY BOXA (www.dietaoxy.pl), o którym pisałam w poprzednim poście. 3 główne składniki mojego shake'a pochodzą z OXY BOXA, dlatego szczególnie polecam tą opcję dla osób, które chcą zafundować sobie idealny detox organizmu na nowy rok.

Składniki:
- łyżeczka babki jajowatej
- łyżka otrębów owsianych
- źurawina liofilizowana
- szczypta cynamonu
- szczypta startego imbiru
- trochę wody
- 1 średniej wielkości banan
- łyżczeka miodu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Tak przygotowany koktajl polecam pić w pierwszej połowie dnia, np. na 2 śniadanie.

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Paprykowo-pomidorowe tartinki

Dzisiaj szybki przepis na tartinki paprykowo-pomidorowe, które świetnie sprawdzą się w roli np. przekąski, także jeśli nie macie jeszcze pomysłu na szybkie i zdrowe danie, to zapraszam Was po przepis :)
Składniki:
- pełnoziarnista bagietka
- 2 papryki
- słoiczek suszonych pomidorów
- świeża bazylia
- oliwki
- pietruszka
- sól
- pieprz
- czosnek

Przygotowanie:
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i pieczemy  przez 30 min. w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Gorącą paprykę zawijamy w folię aluminiową i po kilkunastu minutach odwijamy i ściągamy z niej skórkę. Obraną paprykę, suszone pomidory i przyprawy blendujemy do uzyskania konsystencji pasty. Pełnoziarnistą bagietkę kroimy na małe kawałki i tostujemy na suchej patelni. Następnie kromki pieczywa smarujemy pastą, posypujemy oliwkami, świeżą bazylią i pietruszką. Smacznego! :)

niedziela, 20 grudnia 2015

Fit czekoladki z żurawiną liofilizowaną

Przychodzę dziś do Was z nowym przepisem, który zadowoli nie jednego łasucha na diecie :) Czekoladki, które dla Was przygotowałam są nie tylko pyszne i dietetyczne, ale mają też cenne wartości odżywcze. W skład czekoladek wchodzi między innymi 100% naturalna żurawina liofilizowana i otręby owsiane, którą możecie zakupić w ramach Oxy box'a (www.dietaoxy.pl) :

- Jest to 100% naturalna żurawina zachowująca właściwości odżywcze
- liofilizowana – czyli wysuszona po zamrożeniu ( Liofilizacja jest jedną z najlepszych metod utrwalania żywności. Dlaczego? W 100% zachowuje jej wartość odżywczą. Podczas tego procesu nie dochodzi do istotnych strat witamin, składników mineralnych i substancji biologicznie czynnych – takich jak polifenole, białka, węglowodany i tłuszcz)
- najwyższej jakości substytut świeżej żurawiny
- nie zawiera cukru i sztucznych konserwantów ani ulepszaczy
- zawiera bogactwo witamin C, A, B1, B2, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu
-zawiera antyoksydanty oczyszczające organizm z toksyn
- chroni i dba o Twój układ moczowy (chroni przed infekcjami)

oraz otręby owsiane, które:

- skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi
- usuwają z organizmu kwasy żółciowe, toksyny i metale ciężkie
- regulują pracę perystaltyki jelit, niwelują zaparcia
- mają silne właściwości odchudzające, 
- dają poczucie sytości, a są niskokaloryczne
- zawierają bogactwo witamin i składników odżywczych mających wpływ na skórę, włosy i paznokcie

Oba te produkty zamówiłam na stronie www.dietaoxy.pl w ramach OXY BOX'a. Zdecydowanie polecam zaopatrzyć się w taki zestaw wszystkiv osobom, które dbają o swoje zdrowie lub mają zamiar rozpocząć swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem :)

Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- cynamon
- 2 łyżeczki ksylitolu/miodu
- żurawina liofilizowana
- orzechy włoskie
- otręby owsiane
Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuszczamy w małym garnuszku. Następnie dodajemy cynamon , ksylitol lub miód i dokładnie mieszamy. Powstałą masę przelewamy do foremek silikonowych (ja użyłam foremek do lodu z Ikei). Na wierzchu czekoladki układamy zurawinę, pokruszone orzechy włoskie i otręby owsiane. Wstawiamy do zamrażalnika na ok. godzinę. Smacznego!