niedziela, 20 grudnia 2015

Fit czekoladki z żurawiną liofilizowaną

Przychodzę dziś do Was z nowym przepisem, który zadowoli nie jednego łasucha na diecie :) Czekoladki, które dla Was przygotowałam są nie tylko pyszne i dietetyczne, ale mają też cenne wartości odżywcze. W skład czekoladek wchodzi między innymi 100% naturalna żurawina liofilizowana i otręby owsiane, którą możecie zakupić w ramach Oxy box'a (www.dietaoxy.pl) :

- Jest to 100% naturalna żurawina zachowująca właściwości odżywcze
- liofilizowana – czyli wysuszona po zamrożeniu ( Liofilizacja jest jedną z najlepszych metod utrwalania żywności. Dlaczego? W 100% zachowuje jej wartość odżywczą. Podczas tego procesu nie dochodzi do istotnych strat witamin, składników mineralnych i substancji biologicznie czynnych – takich jak polifenole, białka, węglowodany i tłuszcz)
- najwyższej jakości substytut świeżej żurawiny
- nie zawiera cukru i sztucznych konserwantów ani ulepszaczy
- zawiera bogactwo witamin C, A, B1, B2, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu
-zawiera antyoksydanty oczyszczające organizm z toksyn
- chroni i dba o Twój układ moczowy (chroni przed infekcjami)

oraz otręby owsiane, które:

- skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi
- usuwają z organizmu kwasy żółciowe, toksyny i metale ciężkie
- regulują pracę perystaltyki jelit, niwelują zaparcia
- mają silne właściwości odchudzające, 
- dają poczucie sytości, a są niskokaloryczne
- zawierają bogactwo witamin i składników odżywczych mających wpływ na skórę, włosy i paznokcie

Oba te produkty zamówiłam na stronie www.dietaoxy.pl w ramach OXY BOX'a. Zdecydowanie polecam zaopatrzyć się w taki zestaw wszystkiv osobom, które dbają o swoje zdrowie lub mają zamiar rozpocząć swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem :)

Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- cynamon
- 2 łyżeczki ksylitolu/miodu
- żurawina liofilizowana
- orzechy włoskie
- otręby owsiane
Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuszczamy w małym garnuszku. Następnie dodajemy cynamon , ksylitol lub miód i dokładnie mieszamy. Powstałą masę przelewamy do foremek silikonowych (ja użyłam foremek do lodu z Ikei). Na wierzchu czekoladki układamy zurawinę, pokruszone orzechy włoskie i otręby owsiane. Wstawiamy do zamrażalnika na ok. godzinę. Smacznego!