sobota, 31 stycznia 2015

Pudding chia

Szałwia hiszpańska robi coraz większą furrorę wśród osób, które prowadzą zdrowy tryb życia. Jaki jest sekret nasion chia? zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś, są bardziej bogate w wapń niż mleko i zawierają więcej żelaza niż szpinak. Co więcej, szałwia hiszpańska to bogate źródło błonnika i witamin. Dzisiaj jeden z wielu przykładów na to, jak można wykorzystać nasiona chia.
Składniki:
-  nasiona chia
- mleko
- garść mrożonych malin
- łyżeczka miodu
- 1/2 mango
- szczypta cynamonu 

Warstwa żółta:
W jednej miseczce blendujemy połówkę mango, dodajemy 1,5 łyżki nasion chia i zalewamy ok. 3 łyżkami mleka. Mieszamy i odstawiamy na 15 min
Warstwa różowa:
W drugiej miseczce blendujemy garść malin razem z miodem aż powstanie "mus malinowy". Dodajemy 1,5 łyżki nasion chia, zalewamy 2 łyżkami mleka i posypujemy szczyptą cynamonu. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Po 15 minutach mieszamy każdą z warstw i przekładamy do osobnego naczynia. Na dół kładziemy żółtą warstwę a na górę malinową i odkładamy pudding do lodówki na noc. Rano możemy posypać pudding np. mrożonymi malinami i orzechami włoskimi.

środa, 28 stycznia 2015

Ciasteczka z odżywką białkową

Dostaję coraz więcej maili, w których piszecie, że zaczęłyście intensywne treningi i szukacie przepisów z odżywką białkową (co mnie bardzo cieszy, że coraz mniej kobiet błędnie myśli, że przez odżywkę rozrośnie się jak "koksy"- BZDURA!!!).
Najczęściej spożywam odżywkę białkową bezpośrednio po intensywnym treningu w postaci shake'a (w celu przyspieszenia rozwoju i regeneracji mięśni), lub rano w postaci owsianki.
Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na białkowe ciasteczka bez mąki, bez cukru, bez proszku do pieczenia, sody i bez jajek. 
Składniki:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 miarki odżywki białkowej (u mnie smak waniliowy)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 niewielkie banany

Przygotowanie:
Banany blendujemy razem z masłem orzechowym na gładką masę. Dodajemy płatki owsiane i odżywkę białkową i mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy uformowane ciasteczka na 13 minut.

niedziela, 25 stycznia 2015

Pełnowartościowy posiłek: łosoś w sosie jogurtowo-ziołowym

Do wykonania posiłku użyjemy między innymi zawierające zdrowe tłuszcze i sole mineralne orzeszki pinii, łososia, który stanowi źródło dobrze przyswajalnego białka i witamin, oraz węglowodany złożone jako żródło energii w postaci makaronu orkiszowego.
Składniki:
- łosoś
- makaron orkiszowy
- jogurt typu greckiego
- oregano
- bazylia
- zioła prowansalskie
- cytryna
- czosnek
- orzeszki pinii

Przygotowanie:
Umytego łososia smarujemy cytryną i rozgniecionym ząbkiem czosnkiem. Wstawiamy go do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 15-20.
Sos jogurtowo-ziołowy:
Jogurt typu greckiego mieszamy z ziołami prowansalskimi, bazylią, 1/2 rozgniecionego ząbka czosnku i oregano. Odstawiamy do lodówki.

Na ugotowany makaron orkiszowy wykładamy łyżkę sosu i upieczonego łososia. Danie posypujemy kilkoma orzeszkami piniowymi. Można przyozdobić listkami szpinaku.

piątek, 23 stycznia 2015

Razowy chlebek bananowy bez dodatku cukru

Przepyszny, całkowicie dietetyczny i prosty w wykonaniu! Zapraszam Was po przepis na razowy chlebek bananowy bez dodatku cukru! 
Składniki:
 1,5 szklanki mąki razowej/orkiszowej
 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 1 płaska łyżeczka sody
 1 jajko
 3 średniej wielkości banany 
 maliny mrożone
 ½ szklanki oleju kokosowego
 2 łyżki cynamonu


Przygotowanie:

Do miski wsypujemy wszystkie składniki oprócz malin i blendujemy na gładką, gęstą masę. Do gotowej masy wsypujemy garść malin i delikatnie mieszamy łyżką, żeby się nie rozpadły. Całość wylewamy do silikonowej formy i pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

poniedziałek, 19 stycznia 2015

♥ Koktajl węglowodanowo-białkowy dla aktywnych fizycznie ♥

   Koktajl węglowodanowo-białkowy idealnie sprawdzi się u osób, które na codzień trenują. Dlaczego? Dzięki spożywaniu obu tych makroskładników zapewnisz sobie idealne środowisko do wzrostu masy mięśniowej i uzupełnisz zapas glikogenu. Zatem po wysiłku fizycznym należy uzupełnić surowce energetyczne (węgle) i budulcowe (białko).
Koktajl jest gęsty, pyszny i pożywny!
Składniki:
- 1 banan
- 1/2 twarogu półtłustego
- 1/2 łyżki miodu
- 2/3 szklanki mleka

Wszystkie składniki miksujemy razem i pijemy :)
Nigdy nie narzekaj, że masz w życiu pod górę, jeżeli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt!!!

sobota, 17 stycznia 2015

♥ Dlaczego warto jeść śniadanie- owsianka ♥

Bardzo często powtarzam, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a jednak wiele z ludzi je pomija. Niejedzenie śniadań zwalnia metabolizm, sprzyja tyciu i powoduje uczucie zmęczenia i ospałości. 
Dzisiaj proponuję Wam moją formę śniadania w postaci owsianki. 
Regularne jedzenie owsianki wzmacnia organizm, zapewnia większą wytrzymałość i sprawność fizyczną, co jest niezwykle ważne dla osób, które tak jak ja regularnie ćwiczą i uprawiają sport. Co więcej, owsianka jest źródłem witaminy B6 (zapobiega anemii, poprawia pamięć), B1 (przeciwdziała zmęczeniu), błonnika, białka,  magnezu, żelaza. Owies zawiera również substancje działające antydepresyjnie!
Często słyszę "Nie lubię owsianki, nie będę jej jadła", w związku z tym chcę pokazać, że z odpowiednimi składnikami owsianka może być przepyszna!

Składniki:
- płatki owsiane (gramaturę należy dobrać indywidualnie)
- łyżka jogurtu greckiego
- mrożone maliny
- banan
- jagody goji
- łyżeczka miodu
- woda/mleko
- cynamon

Płatki owsiane zalewamy niewielką ilośćią wody lub mleka. Gotujemy ok. 4-5 minut na małym ogniu. Ugotowaną owsiankę wykładamy na talerz, dodajemy pokrojonego w plasterki banana, łyżeczkę miodu, łyżkę jogurtu greckiego,  rozmrożone maliny, jagody goji i cynamon.

Gotowe! Szybkie zdrowe i pożywne śniadanie, teraz można iść na trening :)! 

środa, 14 stycznia 2015

♥ Coś pysznego- szpinakowe placuszki z kaszy jaglanej ♥

Witajcie Słoneczka! Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz na świecie, jednak niewiele osób ma na nią pomysł. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na szpinakowe placuszki z kaszy jaglanej. Zdrowo, szybko, pysznie!
Składniki na ok. 14 placków:
- szklanka kaszy jaglanej
- łosoś wędzony
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego
- 3 jajka
- jogurt naturalny
- cytryna
- sól himalajska
- 2/3 ząbki czosnku
- pomidorki koktajlowe
- olej kokosowy

Przygotowanie:
Szklankę kaszy jaglanej zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy aż zmięknie (ok 14 min). Rozmrożony szpinak wykładamy do miski i mieszamy z ugotowaną kaszą i 3 jajkami. Dodajemy sól himalajską i czosnek. 
Patelnię smarujemy olejem kokosowym i wykładamy na nią ręcznie ulepione placuszki. 
Danie podajemy z łososiem wędzonym i sosem jorurtowo-cytrynowym.

Sos:
jogurt naturalny mieszamy z niewielką ilością soku z cytryny.
Wskazówki:
Placki nie zawierają mąki, przez co mogą się rozpadać(dlatego potrzebujemy 3 jajek). Najlepiej lepić niewielkie i dość cienkie placuszki. 
Najważniejsze to utrzymać je w całości na patelni, przy przekładaniu na drugą stronę, potem zastygają :)
Ja osobiście uwielbiam je na zimno.


Smacznego!

niedziela, 11 stycznia 2015

♥ Młody jęczmień- żródło zdrowia i pięknej figury ♥

Młody jęczmień jest ostatnio bardzo popularny w walce ze zbędnymi kilogramami. Jest bogaty w 
♥ witaminy C, E, B1, B2, B6, 
♥ kwas foliowy, 
♥ potas,
♥ beta-karoten,
♥ wapń wzmacniający kości
♥ przeciwdziałające anemii żelazo, 
♥ zapobiegający skurczom mięśni i łagodzący skutki stresów magnez, 
♥ mangan, który zwiększa odporność organizmu 
♥ cynk i krzem, które wzmacniają włosy i paznokcie. 
♥ selen, który chroni przed wolnymi rodnikami
Napój z młodego jęczmienia przygotowuje się z 1 łyżeczki sproszkowane młodego jęczmienia i szklanki wody i piję 20 min przed posiłkiem. Regularne picie przynosi wiele korzyści dla organizmu. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew, a jego wysoka zawartość błonnika sprawia, że młody jęczmień ma właściwości odchudzające.
Pod tym linkiem kupicie młody jęczmień. Przy wpisaniu kodu promocyjnego na hasło: llealicious dostaniecie 10% rabatu.

czwartek, 8 stycznia 2015

♥ Zdrowe ciasteczka owsiane ♥

Witajcie Kochane!! Razem z Laurą z http://rockglamprincess.blogspot.com/ upiekłyśmy dzisiaj bardzo zdrowe i dietetyczne ciasteczka owsiane i od razu pędzę do Was z przepisem!


Płatki owsiane są bogate w witaminy i minerały, są też źródłem błonnika.
Zajmują trzecie miejsce w rankingu najzdrowszych pokarmów świata. Są idealne przy wysiłku fizycznym i umysłowym.

Zdrowe odżywianie+sport to klucz do sukcesu. Ciasteczka owsiane z tego przepisu nie zawierają mąki, jajek, cukru ani proszku do pieczenia, za to idealnie wpłyną na metabolizm oraz sprawdzą się jako zdrowa przekąska.


Składniki:
- płatki owsiane (1 opakowanie)
- orzechy włoskie
- żurawina
- suszone śliwki
- pestki słonecznika
- miód
- cynamon

Płatki owsiane  minimalnie zalewamy wodą, dodajemy miód (tak żeby płatki się skleiły) i odstawiamy na jakieś 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i dowolnie formujemy ciastka. Wsadzamy je do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na ok. 40 minut.
GOTOWE!

środa, 7 stycznia 2015

♥ Sałatkowa bomba witaminowa ♥

Witajcie Kochane!! Dzisiaj przepis na pyszną i zdrową sałatkę:
                                                                      Składniki:
                                                               - pierś z kurczaka
                                                                      - granat
                                                               - ananas świeży/w puszce (oczywiste, że najlepiej świeży :) )
                                                                    - mix sałat
                                                                   - kukurydza
                                                               - sos balsamiczn
                                                      - olej kokosowy

Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki,posypujemy curry i smażymy na oleju kokosowym. Sałatę, owoce granatu, ananasa i kukurydzę mieszamy i dodajemy ciepłego kurczaka. Całość polewamy  sosem balsamicznym.
Bardzo proste w przygotowaniu i przepyszne w smaku :)
SMACZNEGO!

piątek, 2 stycznia 2015

♥ Zdrowe chipsy z cukinii ♥

Witajcie Kochane! Postanowienia noworoczne napisane? Ten rok będzie jeszcze bardziej zdrowy i jeszcze bardziej sportowy :)!! Zwiększone treningi kardio i treningi nastawione głównie na brzuch i pośladki.
Dzisiaj przepis na pyszne i zdrowe "chipsy" z cukinii. To idealna alternatywa dla np. tłustych przekąsek w trakcie wieczornego filmu i idealna opcja na kolację.
Umytą cukinię kroimy w średniej grubości plasterki, posypujemy solą himalajską i czubrycą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Gotowe chipsy możemy podać z dipem czosnkowym przygotowanym z jogurtu naturalnego i połowy ząbka czosnku.

Przypominam, że na www.intenson.pl macie zniżkę 10% na całą zdrową żywność na hasło: llealicious