środa, 14 stycznia 2015

♥ Coś pysznego- szpinakowe placuszki z kaszy jaglanej ♥

Witajcie Słoneczka! Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz na świecie, jednak niewiele osób ma na nią pomysł. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na szpinakowe placuszki z kaszy jaglanej. Zdrowo, szybko, pysznie!
Składniki na ok. 14 placków:
- szklanka kaszy jaglanej
- łosoś wędzony
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego
- 3 jajka
- jogurt naturalny
- cytryna
- sól himalajska
- 2/3 ząbki czosnku
- pomidorki koktajlowe
- olej kokosowy

Przygotowanie:
Szklankę kaszy jaglanej zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy aż zmięknie (ok 14 min). Rozmrożony szpinak wykładamy do miski i mieszamy z ugotowaną kaszą i 3 jajkami. Dodajemy sól himalajską i czosnek. 
Patelnię smarujemy olejem kokosowym i wykładamy na nią ręcznie ulepione placuszki. 
Danie podajemy z łososiem wędzonym i sosem jorurtowo-cytrynowym.

Sos:
jogurt naturalny mieszamy z niewielką ilością soku z cytryny.
Wskazówki:
Placki nie zawierają mąki, przez co mogą się rozpadać(dlatego potrzebujemy 3 jajek). Najlepiej lepić niewielkie i dość cienkie placuszki. 
Najważniejsze to utrzymać je w całości na patelni, przy przekładaniu na drugą stronę, potem zastygają :)
Ja osobiście uwielbiam je na zimno.


Smacznego!

14 komentarzy:

  1. mniam :) zjadłabym, zdecydowanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie rozpadną się, jeżeli dodasz dużą łyżkę mąki ziemniaczanej zamiast dwóch jajek. I bardziej lekkostrawnie będzie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Placki nie rozpadają się w proporcjach jakie podałam (jak widać po zdjęciach). Jest to danie bezmięsne, dlatego jajka wniosą do dania dużo więcej niż mąka, natomiast przepisów z mąką jest cała masa i na pewno są dobre, jednak tutaj zamieszczam swoje przepisy i ja proponuję taką opcję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, chciałam tylko pomóc...
      Zresztą, jak na pewno wiesz, mąka ziemniaczana to nie mąka, tylko czysta, dostarczająca energii skrobia.

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować, ja uwielbiam ! :)

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się... Kolorowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale Ty robisz piękne zdjęcia :D placuszki muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam ostatnio faze, na szpinak wiec na pewno spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Poniedziałkowy obiad pod znakiem placuszków szpinakowych. Tak właśnie będzie u mnie. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy blog. ;3

    Pozdrawiam.
    discidone-art.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń