czwartek, 8 stycznia 2015

♥ Zdrowe ciasteczka owsiane ♥

Witajcie Kochane!! Razem z Laurą z http://rockglamprincess.blogspot.com/ upiekłyśmy dzisiaj bardzo zdrowe i dietetyczne ciasteczka owsiane i od razu pędzę do Was z przepisem!


Płatki owsiane są bogate w witaminy i minerały, są też źródłem błonnika.
Zajmują trzecie miejsce w rankingu najzdrowszych pokarmów świata. Są idealne przy wysiłku fizycznym i umysłowym.

Zdrowe odżywianie+sport to klucz do sukcesu. Ciasteczka owsiane z tego przepisu nie zawierają mąki, jajek, cukru ani proszku do pieczenia, za to idealnie wpłyną na metabolizm oraz sprawdzą się jako zdrowa przekąska.


Składniki:
- płatki owsiane (1 opakowanie)
- orzechy włoskie
- żurawina
- suszone śliwki
- pestki słonecznika
- miód
- cynamon

Płatki owsiane  minimalnie zalewamy wodą, dodajemy miód (tak żeby płatki się skleiły) i odstawiamy na jakieś 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i dowolnie formujemy ciastka. Wsadzamy je do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na ok. 40 minut.
GOTOWE!

17 komentarzy:

  1. Hmm no ja właśnie nie mogę się do płatków przekonać... Chociaż wygląda to apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie, zapisałam już składniki i jutro je robię ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowe i zapomniałaś dodać, że pyszne :)))) !

    Zapraszam na nowy post: http://alanja.blogspot.com/2015/01/studniowkowe-propozycje-i-bizuteria-z.html

    OdpowiedzUsuń
  4. To był cudowny i bardzo produktywny dzień. Dziękuję <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam .. ale pyszności :) i jakie zdrowe !

    OdpowiedzUsuń
  6. A przetestuje przepis ;)
    smilenecia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. No to właśnie te ciastka są dla Ciebie! :) chyba, że Twoja dieta nie pozwala jeść płatków owsianych i suszonych owoców, ale w takim wypadku nie polecam takich diet :>

      Usuń
  8. podziel sie <3 :)

    Pozdrawiam i udanego weekendu życzę :)
    Anru

    OdpowiedzUsuń
  9. Oczywiście wiesz, że w temp. powyżej 60 st. giną wszystkie zdrowotne właściwości miodu i zostaje z niego sam cukier, prawda? :-)
    Nie, nie wątpię, że tego nie opublikujesz... ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochanie ja za to mam nadzieję, że wiesz, że czytanie ze zrozumieniem jest bardzo przydatne w życiu. Powtórzę tu specjalnie dla ciebie, że miód w tym przepisie jest JEDYNIE do sklejenia płatków (około 1 łyżeczka w załeżności od wybranych proporcji). Inaczej nie będziesz w stanie uformować ani jednego ciastka :))) Dziękuję za twoją ekstra radę ale niestety hejt się nie udał :* gorąco pozdrawiam!!

      Usuń
  10. Superowe! Zapytam tylko czy woda do zalania platkow ma byc goraca czy zimna i zabieram sie za przygotowywanie tych smakolykow ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zimna, i bardzo malutko jej :* ma jedynie trochę powiązać płatki w całość :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Są pyszne, ja jeszcze dodaję siemię lnianę, bo jest to idealny oraz bardzo zdrowy dodatek. Świetny zastrzyk energii, kiedy zjemy je na śniadanie, często sam przygotowuję je na drugie śniadanie do szkoły. Dobrze smakują także z góry posmarowane dżemem. Pychota :)
    oportunizm.blogspot.com Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń