Ten przepis zdecydowanie będzie należał do moich ulubionych! Chęć na zjedzenie czegoś czekoladowego i jednocześnie zdrowego doprowadziła do tego, że powstały takie właśnie ciasteczka owsiane. Są bardzo czekoladowe i chrupiące, idealne!
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy niewielką ilością ciepłej wody i odstawiamy na 10 min., żeby się skleiły. Orzechy włoskie i czekoladę kruszymy na małe kawałeczki i po 10 minutach dodajemy do płatków owsianych razem z resztą składników. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Z gotowej masy formujemy ciasteczka o dowolnym kształcie, ja zrobiłam serduszka :) Ciastka wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Składniki:
1/2 opakowania płatków owsianych górskich
2 garści orzechów włoskich
suszona żurawina
2 łyżki ciemnego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
4 kostki ciemnej czekolady 75%
2 łyżki cukru brązowego
1/2 laski wanilii
przyprawa korzenna
Płatki owsiane zalewamy niewielką ilością ciepłej wody i odstawiamy na 10 min., żeby się skleiły. Orzechy włoskie i czekoladę kruszymy na małe kawałeczki i po 10 minutach dodajemy do płatków owsianych razem z resztą składników. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Z gotowej masy formujemy ciasteczka o dowolnym kształcie, ja zrobiłam serduszka :) Ciastka wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Z jakiej firmy gorzka czekolada?:)
OdpowiedzUsuńwyglądają cudownie!!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis:))) Chętnie z niego skorzystam:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńThis looks yummy.Your new fan on GFC keep in touch
OdpowiedzUsuńPyszności! Lubię robić takie ciasteczka - nie dokładnie takie, ale tego typu własnie. :-)
OdpowiedzUsuńNiestety nie cierpię gorzkiej czekolady..
OdpowiedzUsuń