Cieciorka po tajsku z mleczkiem kokosowym

Zdecydowanie za mało dodawałam ostatnio dań obiadowych, tak więc nadrabiam zaległości i zapraszam Was do zrobienia przepysznego dania z cieciorki, mającego wspaniałe właściwości zdrowotne. 
Cieciorka, inaczej ciecierzyca lub groch włoski to skarbnica białka, błonnika, mikroelementów i witamin, takich jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B, żelazo i magnez.

Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy
- 2 ziemniaki
- 1 batat
- 2 marchewki
- 4-5 świeżych pomidorów
- 1,5 puszki mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- przyprawa garam masala
- świeża kolendra

Cieciorkę należy zamoczyć w wodzie i odstawić na noc. Następnego dnia gotujemy ją ok.15-20 min. w tej samej wodzie, w której się moczyła. Na woku podsmażamy cebulkę, ziemniaki i marchewkę. Następnie dodajemy paprykę i zalewamy wszystko mlekiem kokosowym. Dodajemy jednego batata. Kiedy wszystko się podgotuje dodajemy 4 sparzone pomidory, ugotowaną soczewicę i gotujemy dalej. Dodajemy garam masala i czerwoną pastę curry, reszta przypraw według uznania. Po nałożeniu do miseczki posypujemy świeżą kolendrą.
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz