piątek, 6 marca 2015

Brownie z kaszy jaglanej

Brownie z kaszy jaglanej okazało się moim hitem. Jest pyszne i zdrowe! Jeśli macie ochotę na coś słodkiego na diecie, to zdecydowanie polecam zrobić takie domowe brownie z kaszy jaglanej, a nie kupować gotowca z "milionem" kalorii nieznanego pochodzenia.
Składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki miodu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 banany

Składniki na polewę:
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- odrobina mleka
- łyżeczka miodu

Kaszę jaglaną gotujemy w 2 szklankach wody aż cała woda wyparuje, a kasza zmięknie. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę. Całość przekładamy do silikonowej formy i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
Polewę robimy mieszając gorzkie kakao z mlekiem i miodem, polewa ma wyjść gęsta, więc mleka ma być naprawdę odrobina.

21 komentarzy:

  1. Hey!

    Sehr toller Post und ich werde ab jetzt auf jeden fall deinen Blog öfters ansehen! :)
    Würde mich sehr freuen, wenn du auch mal bei mir vorbei schaust!

    Liebe Grüße,

    WMBG


    WMBG//Instagram//Lookbook//Facebook//Kleiderkreisel

    OdpowiedzUsuń
  2. z kaszy? wow musze wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. kochana ile to ma kalorii?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. DOKŁADNIE!!!
    a robiłaś ciasto fasolowe?
    muszę spróbować zrobić
    Pozdrawiam i miłego aktywnego dnia życzę :)
    TRENING JUŻ ZARAZ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeżeli aktualnie nie mam oleju kokosowego to czym najlepiej zastąpić? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham brownie nad życie :) Ale kasza mnie trochę przeraża. Nie dlatego, że jej nie lubię (wręcz przeciwnie). Jednakże kiedyś robiłam z niej ciasteczka i nie były zbyt dobre.. Ale może jeszcze spróbuję odnowić moją przygodę z kaszą, szczególnie, że zdjęcie wygląda bardzo zachęcająco. Zadam również pytanie, czy olej kokosowy można zastąpić jakimkolwiek innym olejem roślinnym? Pytam, ponieważ moja nowa dieta wyklucza kokosa z gry i staram się go ograniczyć do totalnego minimum.
    Tak na koniec dodam, że wraz z moimi koleżankami z uczelni założyłyśmy bloga. Dopiero zaczynamy i każdy komentarz i każda obserwacja to dla nas duża motywacja :). Także w razie czego zapraszam: Koooty-za-ploty. Paulina

    OdpowiedzUsuń
  7. 3/4 woreczka kaszy jaglanej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, przepraszam, zapomniałam dopisać, już poprawiłam :) 3/4 szklanki kaszy jaglanej :)

      Usuń
    2. Ciasto rzeczywiście wygląda przepysznie - mam pytanie może banalne ale dla mnie bardzo ważne.

      Jakiej marki kupujesz kaszę jaglaną? Próbowałam raz przekonać się do jaglanki, jednak za każdym razem wychodzi mi z gorzkim posmakiem, którego nie mogę przetrawić;/

      Pozdrawiam i dziękuję za każdy wpis, każdą motywację.
      Twój brzuch wygląda rewelacyjnie!!

      Usuń
    3. Aby jaglanka nie była gorzka należy ją najpierw przed zagotowaniem przelać zimną wodą i sparzyć, wtedy pozbywamy się charakterystycznej goryczki :)

      Usuń
  8. wygląda jak milion dolców ! aż mi ślinka pociekła <3

    OdpowiedzUsuń
  9. brzmi i wygląda ekstra! na pewno wypróbuje by przekonać się jak smakuje! Pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  10. Hej jakiej wielkości formy użyłaś bo chce zrobić te pyszności :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. silikonowa forma do chleba 27 cm x 11cm x 7cm :)
      Smacznego!

      Usuń
    2. @llealicious A wyjdzie w formie nie silikonowej? Albo czy mogę upiec w silikonowych formach na muffiny?

      Usuń
    3. wyjdzie w formie niesilikonowej :) możesz również zrobić brownie w formie muffinek :*

      Usuń
    4. Dziękuję bardzo!! :* Jutro na śniadanko FIT ciasto owsiane z owocami i polewą marcepanową, a we czwartek w takim razie wjedzie brownie, bo rozumiem, że można takie na śniadanko?
      Super przepisy !! :) :)

      Usuń
    5. Oczywiście! :) Ja jem na 2 śniadanie i jest rewelacyjne <3
      Dziękuję ślicznie i pozdrawiam! :)

      Usuń
  11. Mniam. Polecam babeczki fasolowe

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam ochotę spróbować tego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń