niedziela, 8 lutego 2015

Zupa krem z zielonej soczewicy

Witajcie kochane! Soczewica jest nieocenionym źródłem bardzo dobrze przyswajalnego przez organizm  białka, często bywa alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. To także źródło potasu, kwasu foliowego i błonnika. Zapobiega anemii, nadciśnieniu i miażdżycy.
Ok, skoro już to wszystko wiemy, przydałby się przepis z użyciem soczewicy. Oto i on! Naprawdę PRZEPYSZNA i zdrowa zupa-krem:
Składniki:
- oliwa z oliwek
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- drobno pokrojona włoszczyzna
-  świeże pomidory lub puszka pomidorów
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku 
- przecier pomidorowy
- przyprawa Garam Masala (można zastąpić kminem rzymskim+cynamon+goździki)
- trochę chili
- pieprz
- pędy bambusa
- kiełki (np. lucerny)

Cebulkę podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek, pomidory i dusimy na patelni. Do podsmażonego czosnku i pomidorów dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy jeszcze chwilkę. W garnku gotujemy litr wody z pokrojoną włoszczyzną i łyżeczką soli.
W między czasie płuczemy soczewicę kilka razy w wodzie i dodajemy do gotującego się wywaru. Podduszone pomidory z czosnkiem i przyprawami wrzucamy do garnka  z wywarem i gotujemy jeszcze ok. 30 min. Po ugotowaniu całość miksujemy na zupę-krem. Dodajemy pędy bambusa. Zupę podajemy posypaną dowolnymi kiełkami.

4 komentarze:

  1. U mnie każde podejście do soczewicy konczyło się zupą- zawsze rozgotowywałam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Looks delicious!
    New post on blog
    http://dimplekhadi.blogspot.com/2015/02/red-winter.html

    OdpowiedzUsuń