FIT gofry z mąki orkiszowej

Robiłam już wiele zdrowych zamienników dla znanych i tuczących słodyczy, ale tego w mojej kuchni jeszcze nie było! Czas na dietetyczne gofry!

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej typ 2000
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- odrobina oleju kokosowego
- maliny
- jogurt bałkański

Przygotowanie:
1) Mąkę orkiszową łączymy z łyżeczką proszku do pieczenia.
2) Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka dokładnie mieszamy z miodem.
3) Do żółtek z miodem dodajemy mleko. Następnie mokre składniki łączymy z suchymi. Dokładnie mieszamy.
4) Do ciasta na gofry dodajemy ubite białka i jeszcze raz delikatnie mieszamy całość.
5) Gofrownicę smarujemy pędzelkiem z odrobiną oleju kokosowego i smażymy tak długo, aż nasze gofry się zarumienią i będą chrupiące.

POLEWA:
Maliny zmiksowałam z jogurtem bałkańskim, jeśli wolicie słodszą polewę, możecie dodać odrobinę miodu. Dodatkowo gofry posypałam świeżymi malinami.

UWAGA! Gofry polecam jeść od razu na ciepło, wtedy smakują najlepiej! :)