Kokosowy pudding chia z soczystym musem z malin

Nie masz pomysłu na smaczny i zdrowy deser? Przedstawiam Ci pudding chia z malinami i kokosem w roli głównej. Szałwia hiszpańska (nasiona chia) jest bogata w błonnik, białko i kwasy tłuszczowe omega-3, a także jest źródłem przeciwutleniaczy, które są odpowiedzialne za zwalczanie wolnych rodników w organizmie. Nasiona chia, oprócz swoich zdrowotnych właściwości, mają też właściwości wspomagające odchudzanie - przy kontakcie z wodą pęcznieją, dzięki czemu dają dłuższe uczucie sytości w żołądku.

Składniki:
- 2 łyżki nasion chia
- mleko kokosowe
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- garść malin
- 1 łyżeczka miodu
- cynamon
- garść musli bezglutenowego
Przygotowanie:
2 łyżki nasion chia zalej 1/2 szklanki mleka kokosowego i odstaw na 15 minut. Po upływie 15 minut przemieszaj łyżką nasiona chia wraz z mlekiem, dosyp wiórki kokosowe, ponownie wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby pudding nabrał właściwej konsystencji. W między czasie przygotuj mus z malin. Mrożone maliny zblenduj razem z miodem i cynamonem i odstaw do lodówki. Gotowy pudding ułóż warstwami: chia z kokosem - musli (w moim przypadku bezglutenowe) - mus z malin. SMACZNEGO!