Kupne
słodycze dla osób dbających o linię to nigdy nie jest dobry
pomysł. Nie oznacza to jednak, że trzeba zupełnie się ich pozbyć
z diety. Dzisiaj przygotowałam dla Was dietetyczną wersję babeczek
z kremem z masła orzechowego. Bezwartościową mąkę pszenną
zastąpiłam zdrową mąką żytnią razową; kaloryczny cukier -
naturalnie pozyskiwanym ksylitolem; masło - ekologicznym olejem
kokosowym, a tuczące kremy masłem orzechowym.
Składniki
na ciasto:
2
żółtka
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
1,5
łyżeczki ksylitolu
100
ml oleju kokosowego
4
łyżki zimnej wody
Szczypta
soli
Składniki
na krem:
masło
orzechowe
serek
ricotta
borówki
maliny
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z jajkami, ksylitolem, olejem kokosowym, wodą i
szczyptą soli i zagniatamy na ciasto do pełnego połączenia
składników. Formę do babeczek wykładamy ciastem i pieczemy w
piekarniku w 200 stopniach przez 35 minut. Następnie odstawiamy
ciasto do ostygnięcia. Masło orzechowe mieszamy z ricottą i
wykładamy krem do babeczek. Na wierz wykładamy owoce. Smacznego!