Zainspirowana przepisem Ani Lewandowskiej na pizzę z eko produktów postanowiłam zrobić swoją pizzę w wersji "fit". W pizzy nie ma przede wszystkim wysokokalorycznej mąki pszennej, tłustego sera żółtego i gotowego sosu z nieznanych składników. Oto przepis:
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej razowej typ 2000 (jeśli ciasto będzie się lepić należy dosypać więcej mąki)
- 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
- 20g drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 świeże pomidory
- mozzarella
- salami (opcjonalnie)
- zielone oliwki
- ząbek czosnku
- bazylia
- oregano
Przygotowanie:
Mąkę, wodę i drożdże łączymy i wyrabiamy ciasto. 3 pomidory parzymy i obieramy ze skórki, następnie blendujemy je z bazylią, czosnkiem, oregano i łyżką oliwy z oliwek. Wyrobione ciasto wałkujemy na dość cienką masę. Następnie smarujemy je zrobionym wcześniej sosem pomidorowym i układamy wszystkie składniki. Na wierzch posypałam jeszcze trochę oregano. Pizzę pieczemy 20 minut w 220 stopniach
Ale pychota :)
OdpowiedzUsuńoo bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaka!:)))
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńmniami ! ♥
OdpowiedzUsuńNo i taki przepis to mi się podoba. Próbowałaś pizzy Warszawskiego Koksa? Jest cudowna, polecam :D
OdpowiedzUsuńNie rozumiem, o co chodzi z tym brakiem żółtego sera. Przecież to normalne, że do zapiekania używa się mozzarelli. Za to salami ma prawie dwa razy więcej tłuszczu niż większość serów, a go nie unikasz. Dziwne.
OdpowiedzUsuńTo normalne, że w pizzy jest mozzarella zamiast żółtego sera? Bez żartów. A salami napisałam, że jest opcjonalne. Uwierz mi, że wartość tej pizzy w porównaniu z tą, którą się zamawia jest o niebo lepsza i mniej kaloryczna, i o to chodzi w tym przepisie.
UsuńBez pomidorów chrupałabym <3
OdpowiedzUsuńZajrzyj do mnie jak chcesz :)
http://maly-swiat-kolorowki.blogspot.com/
Na jaką mąkę mogę zamienić orkiszową? Mam pszenną, żytnią, owsianą. Nie wyjdzie? :(
OdpowiedzUsuńZamień żytnią :) smacznego!:)
UsuńWygląda apetycznie. Narobiłaś mi ochoty. Niestety lubię fast foody, ale zawsze można je zmodyfikować ;)
OdpowiedzUsuńjakie buty polecasz na treningi?
OdpowiedzUsuńBez sera, a też wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś namówić mame żeby mi pomogła ją przygotować :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs ----> http://sonleszaharr.blogspot.com/
chętnie wypróbuje Twój przepis :) bardzo lubię takie placki z dodatkami, dzięki
OdpowiedzUsuńPizza wydaje się byc pyszna i na dodatek zdrowa ;)
OdpowiedzUsuńświetny przepis :)
co powiesz na wspolna obserwacje ? ;)
http://xblueberrysfashionx.blogspot.com
Ciasto powinnaś pozostawić na jakiś czas do wyrośnięcia (mąka razowa rośnie trochę mniej od pszennej, ale też tego "potrzebuje"). A sos pomidorowy wpierw zagotować ze składnikami - będzie bardziej aromatyczny ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
A to już kochana Twój przepis, mój jest taki jak podałam, sprawdzony i pyszny :)
UsuńPozdrawiam
Zdecydowanie wolę domową i zdrowszą wersje pizzy :)
OdpowiedzUsuńNieco inny przepis u mnie na blogu. http://grabczynskam.blogspot.com/