Witajcie Słoneczka! Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz na świecie, jednak niewiele osób ma na nią pomysł. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na szpinakowe placuszki z kaszy jaglanej. Zdrowo, szybko, pysznie!
Składniki na ok. 14 placków:
- szklanka kaszy jaglanej
- łosoś wędzony
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego
- 3 jajka
- jogurt naturalny
- cytryna
- sól himalajska
- 2/3 ząbki czosnku
- pomidorki koktajlowe
- olej kokosowy
Przygotowanie:
Szklankę kaszy jaglanej zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy aż zmięknie (ok 14 min). Rozmrożony szpinak wykładamy do miski i mieszamy z ugotowaną kaszą i 3 jajkami. Dodajemy sól himalajską i czosnek.
Patelnię smarujemy olejem kokosowym i wykładamy na nią ręcznie ulepione placuszki.
Danie podajemy z łososiem wędzonym i sosem jorurtowo-cytrynowym.
Sos:
jogurt naturalny mieszamy z niewielką ilością soku z cytryny.
Wskazówki:
Placki nie zawierają mąki, przez co mogą się rozpadać(dlatego potrzebujemy 3 jajek). Najlepiej lepić niewielkie i dość cienkie placuszki.
Najważniejsze to utrzymać je w całości na patelni, przy przekładaniu na drugą stronę, potem zastygają :)
Ja osobiście uwielbiam je na zimno.
Smacznego!
- szklanka kaszy jaglanej
- łosoś wędzony
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego
- 3 jajka
- jogurt naturalny
- cytryna
- sól himalajska
- 2/3 ząbki czosnku
- pomidorki koktajlowe
- olej kokosowy
Przygotowanie:
Szklankę kaszy jaglanej zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy aż zmięknie (ok 14 min). Rozmrożony szpinak wykładamy do miski i mieszamy z ugotowaną kaszą i 3 jajkami. Dodajemy sól himalajską i czosnek.
Patelnię smarujemy olejem kokosowym i wykładamy na nią ręcznie ulepione placuszki.
Danie podajemy z łososiem wędzonym i sosem jorurtowo-cytrynowym.
Sos:
jogurt naturalny mieszamy z niewielką ilością soku z cytryny.
Placki nie zawierają mąki, przez co mogą się rozpadać(dlatego potrzebujemy 3 jajek). Najlepiej lepić niewielkie i dość cienkie placuszki.
Najważniejsze to utrzymać je w całości na patelni, przy przekładaniu na drugą stronę, potem zastygają :)
Ja osobiście uwielbiam je na zimno.
Smacznego!
Ciekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmniam :) zjadłabym, zdecydowanie!
OdpowiedzUsuńNie rozpadną się, jeżeli dodasz dużą łyżkę mąki ziemniaczanej zamiast dwóch jajek. I bardziej lekkostrawnie będzie.
OdpowiedzUsuńPlacki nie rozpadają się w proporcjach jakie podałam (jak widać po zdjęciach). Jest to danie bezmięsne, dlatego jajka wniosą do dania dużo więcej niż mąka, natomiast przepisów z mąką jest cała masa i na pewno są dobre, jednak tutaj zamieszczam swoje przepisy i ja proponuję taką opcję.
OdpowiedzUsuńSpokojnie, chciałam tylko pomóc...
UsuńZresztą, jak na pewno wiesz, mąka ziemniaczana to nie mąka, tylko czysta, dostarczająca energii skrobia.
jestem ciekawa ich smaku...
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować, ja uwielbiam ! :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się... Kolorowo ;)
OdpowiedzUsuńfajna stylistyka :)
OdpowiedzUsuńAle Ty robisz piękne zdjęcia :D placuszki muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMam ostatnio faze, na szpinak wiec na pewno spróbuje :)
OdpowiedzUsuńPoniedziałkowy obiad pod znakiem placuszków szpinakowych. Tak właśnie będzie u mnie. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńCiekawy blog. ;3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
discidone-art.blogspot.com