Makaron po tajsku z krewetkami

Składniki:
krewetki ok. 250 gramów
cebulka mała
ząbek czosnku
1 łyżka czerwonej pasty curry
1/2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
1 łyżka sosu rybnego
200ml mleka kokosowego
300 g pomidorków koktajlowych
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu
przyprawy: cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, jak ktoś lubi to papryczka chili, szczypta pieprzu.
koniecznie na wierzch kolendra lub pietruszka
Przygotowanie:
Gotujemy makaron i rozmrażamy krewetki.
Na patelni podgrzewamy pastę curry z olejem, następnie dodajemy cebulkę pokrojoną w piórka i posiekany ząbek czosnku. Podsmażamy. Potem dodajemy krewetki i smażymy po 1 minucie z każdej strony. Dodajemy sos rybny przyprawy i smażymy jeszcze około minuty. Dodajemy mleko kokosowe. Całośc należy zagotować, a następnie przez kolejne dwie i pół minuty gotować, dodać w połowie gotowania pokrojone na pół pomidorki. Skropić limonką. 
No i gotowe! Ryż lub makaron nakładamy do naczyń, polewamy aromatycznym sosem i posypujemy kolendrą lub pietruszką. Pycha!!

Komentarze