wtorek, 5 lipca 2016

Morska sałatka rodem z St. Tropez

Po dość długiej nieobecności powracam do Was z przepisem

na genialną sałatkę rodem z St. Tropez!
  
Składniki:

- 1/2 awokado
- 2 plasterki łososia wędzonego
- 1/2 tuńczyka z puszki
- sałata lodowa
- kilka pomidorków koktajlowych
- odrobina świeżego soku z cytryny
- 2 plasterki mozzarellii
- kiełki lucerny

sos:
- pomidory z puszki
- oregano
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- zioła prowansalskie
- pieprz
- bazylia

Przygotowanie:
SOS: pomidory gotujemy na małym ogniu ze wszystkimi przyprawami i świeżym czosnkiem.
Sałatka: awokado przekrajamy na pół, obieramy ze skórki i kropimy odrobiną soku z cytryny i pruszymy solą himalajską. Liście sałaty drzemy na małe kawałki, pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, a mozzarellę  na drobne paseczki.  Resztę składników dowolnie układamy na półmisku i polewamy lekko ciepłym sosem.  Na koniec posypujemy całe danie kiełkami lucerny.

Koniecznie musicie spróbować tego dania! Skradło moje serce do tego stopnia, że musiałam je odtworzyć na swój sposób w domu i nieskromnie Wam powiem - jest pyszne!