wtorek, 8 marca 2016

Wytrawne tartaletki zapiekane z cukinią i szpinakiem

Dzisiaj dla odmiany wspaniała propozycja obiadowa! Szybkie w wykonaniu wytrwane tartaletki zapiekane z cukinią i szpinakiem idealnie sprawdzą się u osób dbających o linię!
                  Składniki na farsz:
cukinia  
pomidorki koktajowe
liście szpinaku
jajko
 
Składniki na ciasto:


100 ml oleju sezamowego
4 łyżki zimnej wody
200 g mąki razowej typ 2000
Szczypta soli
2 żółtka
 
Przygotowanie: Mąkę łączymy z żółtkami, olejem sezamowym, wodą i szczyptą soli i zagniatamy na ciasto do pełnego połączenia składników. Formę do tartaletek wykładamy ciastem i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 25 minut. Następnie odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Na ostudzone ciasto wykładamy pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojoną cukinię, liście szpinaku. Jajko mieszamy z solą, oregano i bazylią i zalewamy nim tartaletki. Pieczemy w piekarniku jeszcze ok. 20 minut