FIT babeczki z kremem orzechowym

Kupne słodycze dla osób dbających o linię to nigdy nie jest dobry pomysł. Nie oznacza to jednak, że trzeba zupełnie się ich pozbyć z diety. Dzisiaj przygotowałam dla Was dietetyczną wersję babeczek z kremem z masła orzechowego. Bezwartościową mąkę pszenną zastąpiłam zdrową mąką żytnią razową; kaloryczny cukier - naturalnie pozyskiwanym ksylitolem; masło - ekologicznym olejem kokosowym, a tuczące kremy masłem orzechowym.
Składniki na ciasto:
2 żółtka
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
1,5 łyżeczki ksylitolu
100 ml oleju kokosowego
4 łyżki zimnej wody
Szczypta soli

Składniki na krem:
masło orzechowe
serek ricotta
borówki
maliny


Przygotowanie: Mąkę łączymy z jajkami, ksylitolem, olejem kokosowym, wodą i szczyptą soli i zagniatamy na ciasto do pełnego połączenia składników. Formę do babeczek wykładamy ciastem i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 35 minut. Następnie odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Masło orzechowe mieszamy z ricottą i wykładamy krem do babeczek. Na wierz wykładamy owoce. Smacznego!