Pudding chia z daktylami

Witajcie! Dawno nie było deseru z nasionami chia, które są skarbnicą zdrowia. Przypominam, że nasiona chia, inaczej nazywane szałwią hiszpańską, to bogate źródło omega-3, wapnia, żelaza, błonnika i wielu witamin.


Składniki:
- 2 łyżki nasion chia
- szklanka mleka
- garść daktyli
- cynamon
- przyprawa korzenna
- truskawki
- wiórki kokosowe

Przygotowanie:
2 łyżki nasion chia zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut. Po upływie 15 minut mieszamy nasiona z mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki. Daktyle namaczamy w niewielkiej ilości wody i również odstawiamy na całą noc, żeby zmiękły. Rano rozgniatamy daktyle widelcem, dodajemy przyprawy i wiórki kokosowe. Tak przygotowane daktyle wrzucamy do nasion chia i dokładnie mieszamy. Na wierzch deseru kładziemy pokrojone truskawki. Smacznego!

Komentarze

  1. Ależ to smacznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku jak to smacznie wygląda! *.*
    http://sayhellomardam.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda :3
    http://ysiakova.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczne, trzeba będzie pomyśleć nad zrobieniem.. ;)

    Zapraszam do mnie
    http://conlineatee.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawi mnie smak nasion chia. Napisz proszę jakie maja działania te nasionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda fantastycznie :)

    Pozdrawiam i miłego dnia :)
    Anru,

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie :) Muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie to wygląda. Nigdy nie próbowałam tych nasion.
    Moze wspolna obserwacja?
    Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda super, nigdy nie jadłam takiego puddingu ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie to wygląda, a z tego co widzę to totalna bomba witaminowa - na pewno wypróbuję przepisu! Pozdrawiam i zapraszam do mnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz