czwartek, 4 czerwca 2015

Pieczony filet z indyka z kaszą bulgur

Uwielbiam mieć wolny dzień i tworzyć dla Was w kuchni nowe przepisy, dzisiaj przepyszna i zdrowa propozycja obiadowa: Pieczony filet z indyka z kaszą bulgur, która charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika i jest niskokaloryczna w porównaniu z innymi kaszami.

Składniki:
-1/2 szklanki kaszy bulgur
- szparagi
- filet z piersi indyka
- orzechy włoskie
- miód
- musztarda
- łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:
Filet z piersi indyka marynujemy w miodzie, musztardzie i łyżce octu balsamicznego. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kaszę bulgur gotujemy przez 15 min w lekko osolonej wodzie. Filet z piersi indyka pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach na termoobiegu. Następnie gotujemy szparagi, wykładamy wszystko na talerz i posypujemy orzechami włoskimi.
SMACZNEGO!

7 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda <3 '
    http://kasiakinga19.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam tej kaszy :P Muszę kiedyś spróbować :)
    http://ysiakova.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłam tę kaszę jakiś czas temu i czeka do tej pory na swoją kolej i na moją wenę. Dziękuję za przepis, jutro zrobię na obiad :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadam mięsa, lecz przyznam, że danie prezentuje się bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh mniam!!!! to wygląda pysznie!!! Widzę komentarze że mięsa nie jedzę, myślę że tofu też da radę :) jak tylko wrócę do Polski to spróbuję, może jeszce jakieś ostatnie szparagi się dla mnie znajdą...:)

    OdpowiedzUsuń