poniedziałek, 4 maja 2015

Kurczak w sosie musztardowym z kaszą jaglaną zapiekaną ze szpinakiem

Wiele z Was prosiło mnie o przepisy na zdrowe obiady, oto jeden z nich! Dzisiejszy post to pyszna i zdrowa propozycja obiadowa!
Składniki:
- szpinak
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 3 jajka
- bazylia
- 1/2 ząbka czosnku
- sól himalajska 
- sezam

- pierś z kurczaka
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- przyprawa do kurczaka
- pomidor

Przygotowanie:
Kasza jaglana zapiekana ze szpinakiem:
kaszę jaglaną gotujemy w szklance wody (aż cała woda się wchłonie). Szpinak dusimy na patelni razem z czosnkiem i bazylią, dodajemy szczyptę soli. Kiedy kasza i szpinak są lekko ostudzone, łączymy je razem w misce i dodajemy 3 jajka. Dokładnie mieszamy. Całą masę wykładamy na blachę, posypujemy uprażonym sezamem i wsadzamy do piekarnika na ok. 25-30 minut w 190 stopniach.

Pierś kurczaka smarujemy musztardą, przyprawiamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie kroimy go na kawałki (jak na zdjęciu) i pieczemy przez 20-30 min w piekarniku w 180 stopniach.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie fanaberie kulinarne!!

    OdpowiedzUsuń
  2. MNIAM :) aż żałuję, że weszłam tu tak późno, bo głodna jestem

    OdpowiedzUsuń
  3. aż chce sie zjeść :)

    Pozdrawiam serdecznie ! :)
    Anru,

    OdpowiedzUsuń