piątek, 29 stycznia 2016

Dietetyczne babeczki z kremem z masła orzechowego

Kupne słodycze dla osób dbających o linię to nigdy nie jest dobry pomysł. Nie oznacza to jednak, że trzeba zupełnie się ich pozbyć z diety. Dzisiaj przygotowałam dla Was dietetyczną wersję babeczek z kremem z masła orzechowego. Bezwartościową mąkę pszenną zastąpiłam zdrową mąką żytnią razową; kaloryczny cukier - naturalnie pozyskiwanym ksylitolem; masło - ekologicznym olejem kokosowym, a tuczące kremy masłem orzechowym.
Składniki na ciasto:
2 żółtka
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
1,5 łyżeczki ksylitolu
100 ml oleju kokosowego
4 łyżki zimnej wody
Szczypta soli

Składniki na krem:
masło orzechowe
serek ricotta
borówki
maliny


Przygotowanie: Mąkę łączymy z jajkami, ksylitolem, olejem kokosowym, wodą i szczyptą soli i zagniatamy na ciasto do pełnego połączenia składników. Formę do babeczek wykładamy ciastem i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 35 minut. Następnie odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Masło orzechowe mieszamy z ricottą i wykładamy krem do babeczek. Na wierz wykładamy owoce. Smacznego!




czwartek, 14 stycznia 2016

Czekoladowa owsianka pieczona

Jeśli znudziła Wam się owsianka w tradycyjnej formie to zapraszam do wykonania dzisiejszego przepisu! Pieczona owsianka o smaku czekoladowym smakuje jak pyszne ciasto z owocami!

Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- miarka odzywki białkowej o smaku czekoladowym
- mrożone maliny
- garść orzechów włoskich
- cynamon
 Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy odrobiną wody i odstawiamy na 5 minut do pełnego wchłonięcia. Płatki mają być nasączone i sklejone. Następnie dodajemy miarkę odżywki białkowej i dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy maliny, orzechy i odrobinę cynamonu. Masę wykładamy do silikonowej formy i formujemy w dowolny kształt (ja wybrałam serduszko :) ). Pieczemy przez 30 minut w 220 stopniach. Bardzo, baaardzo polecam!

poniedziałek, 4 stycznia 2016

Ciasteczka owsiane 100% FIT

Nadszedł nowy rok, większość z Was pewnie zdecydowała się wprowadzić zmiany do swojego życia, zacząć się zdrowo odżywiać i zadbac o siebie i swoje zdrowie. Ciasteczka z dzisiejszego przepisu mają mnóstwo wartości odżywczych, są zdrowe i przyspieszają przemianę materii!
Składniki:
- daktyle
- płatki owsiane 1 opakowanie
- cynamon
- żurawina
- łyżka miodu
- orzechy nerkowca
Przygotowanie:
Płatki owsiane wsypujemy do miski i zalewamy niewielką ilością wody, tak aby płatki nasiąknęły i się skleiły. Odstawiamy na kilka minut. 
W między czasie daktyle kroimy na małe kawałki i dorzucamy je do płatków razem z żurawiną, miodem, orzechami nerkowca i cynamonem. Wszystko mieszamy razem, wykładamy na papier do pieczenia i układamy łyżką w dowolne formy. Ciasteczka pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut. Ciasteczka można przechowywać przez kilka dni w pudełku.