piątek, 19 sierpnia 2016

Orzechowe placuszki jaglane w dietetycznej polewie karmelowej

Orzechowe placuszki jaglane w dietetycznej polewie karmelowej idealnie sprawdzą się jako śniadanie, drugie śniadanie lub słodka przekąska dla osób na diecie. Bogate w składniki odżywcze, sprawiają, że możesz jeść je bezkarnie!

Składniki na placuszki:
- 1/2 woreczka kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1 łyżka masła orzechowego z nerkowców (Najlepiej firmy KFD - 100% nerkowców w składzie!) 
- olej kokosowy
Składniki na polewę:
- 1-2 łyżki mleka (na oko)
- 30 g koncentratu białka serwatkowego KFD Premium WPC 80 - smak karmelowo-mleczny


Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy aż wchłonie całą wodę, lub 15 min., jeśli macie kaszę w woreczku. Następnie, po ugotowaniu odstawiamy ją do wystygnięcia. Do ostudzonej kaszy dodajemy 1 jajko i masło orzechowe z nerkowców. Miksujemy na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego wylewamy małe placuszki  i smażymy z każdej strony.

Polewa karmelowa:
30 g koncentratu białka serwatkowego rozcieńczamy w ok. 1-2 łyżkach mleka i mieszamy, tak żeby powstała w miarę gęsta polewa.

Gotowe placuszki możemy podać z ulubionymi owocami i bezkarnie cieszyć się ich smakiem!
PS. Placuszki są bardzo syte, więc podane proporcje powinny starczyć Wam na kilka porcji, a każdy z pewnością będzie najedzony i szczęsliwy :)