sobota, 27 czerwca 2015

Owsianka z masłem orzechowym w 5 minut

Nadszedł czas na post śniadaniowy. Wiele z Was pyta mnie o moje przepisy na owsiankę, dlatego dzisiaj pokażę Wam jeden z moich ulubionych i bardzo szybkich sposobów na pyszne śniadanie.

Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych górskich
-1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka miodu
- truskawki
- przyprawa korzenna 
- cynamon

Płatki owsiane zalewam ciepłą wodą i odstawiam do namoknięcia na ok. 3 min. Dodaję resztę składników i gotowe! SMACZNEGO!


czwartek, 18 czerwca 2015

Jak zacząć ćwiczyć?

W internecie można znaleźć natłok informacji na temat treningów, sprzętu, diet, najlepszych metod treningowych i nowych produktów przyspieszających odchudzanie ...można się pogubić, a nawet zniechęcić. Od czego zacząć swoją przygodę ze sportem i zdrowym stylem życia? Najpierw określ jasno swój cel, jeśli nie będziesz wiedziała do czego konkretnie dążysz to zrezygnujesz przy pierwszej lepszej okazji.
Załóż zeszyt, w którym co miesiąc będziesz monitorowała swoje postępy. Zapisuj wagę, samopoczucie i pomiary.
Rozplanuj dokładnie 5 posiłków na każdy dzień i dni, w których będziesz trenowała. Trzymaj się ściśle tego planu.
Zrób listę zakupów na kilka dni, kup same zdrowe produkty, tak żebyś wszystko miała pod ręką.
Cały czas trzymaj się planu mając przed oczami swój cel!

Jeśli potrzebujesz pomocy w ułożeniu planu treningowego i diety, zgłoś się do mnie na maila llealicious@gmail.com Układam plany treningowe i diety dostosowane do indywidualnych potrzeb, chętnie pomogę i Tobie!

piątek, 12 czerwca 2015

Mocno czekoladowe ciasteczka owsiane

Ten przepis zdecydowanie będzie należał do moich ulubionych! Chęć na zjedzenie czegoś czekoladowego i jednocześnie zdrowego doprowadziła do tego, że powstały takie właśnie ciasteczka owsiane. Są bardzo czekoladowe i chrupiące, idealne!
Składniki:
1/2 opakowania płatków owsianych górskich
 2 garści orzechów włoskich
suszona żurawina 
2 łyżki ciemnego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
 4 kostki ciemnej czekolady  75%
 2 łyżki cukru brązowego
 1/2 laski wanilii
przyprawa korzenna

Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy niewielką ilością ciepłej wody i odstawiamy na 10 min., żeby się skleiły. Orzechy włoskie i czekoladę kruszymy na małe kawałeczki i po 10 minutach dodajemy do płatków owsianych razem z resztą składników. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Z gotowej masy formujemy ciasteczka o dowolnym kształcie, ja zrobiłam serduszka :) Ciastka wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

niedziela, 7 czerwca 2015

Owsiane ciasteczka kokosowo-czekoladowe

Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób to sama! Bez zbędnych tuczących dodatków i konserwantów!
Przygotowałam przepis na ciastka kokosowo-czekoladowe. Są słodkie i zawierają naturalne składniki, idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie:

Ciastka:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka ciemnego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 łyżeczka miodu
- odrobina wody
- przyprawa korzenna
- cynamon

Płatki owsiane zalewamy minimalną ilością wody (tak żeby płatki się połączyły i wchłonęły całą wodę). Dodajemy resztę składników. Z gotowej masy formujemy ciasteczka i pieczemy je  w piekarniku przez ok. 40 min w 180 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia.

Nadzienie kokosowe:
- 1/2 jogurtu greckiego
- banan
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka miodu

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy i wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika.
Po ostudzeniu ciasteczek przekładamy je lekko zmrożonym nadzieniem kokosowym. Smacznego!

czwartek, 4 czerwca 2015

Pieczony filet z indyka z kaszą bulgur

Uwielbiam mieć wolny dzień i tworzyć dla Was w kuchni nowe przepisy, dzisiaj przepyszna i zdrowa propozycja obiadowa: Pieczony filet z indyka z kaszą bulgur, która charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika i jest niskokaloryczna w porównaniu z innymi kaszami.

Składniki:
-1/2 szklanki kaszy bulgur
- szparagi
- filet z piersi indyka
- orzechy włoskie
- miód
- musztarda
- łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:
Filet z piersi indyka marynujemy w miodzie, musztardzie i łyżce octu balsamicznego. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kaszę bulgur gotujemy przez 15 min w lekko osolonej wodzie. Filet z piersi indyka pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach na termoobiegu. Następnie gotujemy szparagi, wykładamy wszystko na talerz i posypujemy orzechami włoskimi.
SMACZNEGO!