niedziela, 7 czerwca 2015

Owsiane ciasteczka kokosowo-czekoladowe

Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób to sama! Bez zbędnych tuczących dodatków i konserwantów!
Przygotowałam przepis na ciastka kokosowo-czekoladowe. Są słodkie i zawierają naturalne składniki, idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie:

Ciastka:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka ciemnego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 łyżeczka miodu
- odrobina wody
- przyprawa korzenna
- cynamon

Płatki owsiane zalewamy minimalną ilością wody (tak żeby płatki się połączyły i wchłonęły całą wodę). Dodajemy resztę składników. Z gotowej masy formujemy ciasteczka i pieczemy je  w piekarniku przez ok. 40 min w 180 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia.

Nadzienie kokosowe:
- 1/2 jogurtu greckiego
- banan
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka miodu

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy i wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika.
Po ostudzeniu ciasteczek przekładamy je lekko zmrożonym nadzieniem kokosowym. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Mniam brzmi pysznie, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na coś takiego czekałam :) na pewno wypróbuję, wyglądają pysznie! :3

    OdpowiedzUsuń
  3. A można wiedzieć ile mają mniej więcej kcal? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowe jedzenie jest najlepsze!;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmmmmmmm pycha!

    http://luna-paradise.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Już wypróbowałam przepis, tylko zrobiłam większą porcję, i zostały w mgnieniu oka zjedzone z pomocą najbliższych. Przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń