czwartek, 18 września 2014

♥ Bananowe pancakes z malinami ♥

Witajcie Słoneczka! Nie ma nic lepszego niż pyszne pancakes’y w weekendowy poranek! Przepis jest prosty, pyszny i zdrowy!

Składniki:
- 2 jajka
- 2 banany
- olej kokosowy
- 3 łyżki płatków owsianych

Przygotowanie:
Rozgniecionego banana dodajemy do jajek i mieszamy. Dodajemy płatki owsiane i znów dokładnie mieszamy.
Placuszki smażymy na oleju kokosowym.
Po takim śniadaniu mam siłę na porządny trening!

poniedziałek, 15 września 2014

♥ ZDROWA ZUPA Z SOCZEWICY Z KIEŁKAMI ♥

Witajcie Kochane, prosiłyście mnie o przepis na zupę z soczewicy. Jest pyszna, zdrowa i pożywna. Jeśli dbacie o swoje ciało i chcecie jeść zdrowo, to jest to zupa dla Was! Soczewica posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu idealnie sprawdzi się u osób będących na diecie i zdrowo się odżywiających. Co więcej, soczewica to źródło błonnika, który redukuje poziom tłuszczów w organizmie. Kolejnym składnikiem zupy są kiełki, które zawierają o wiele więcej składników odżywczych niż dojrzałe warzywa.

Składniki:
Szklanka soczewicy
1 ząbek czosnku
Przecier pomidorowy (ja użyłam z przecieru z ziołami własnej roboty(
Kiełki brokuła
Kiełki fasoli z puszki
cebula

Przygotowanie:
Zalewamy soczewicę wodą i odstawiamy na 30 minut. W między czasie podsmażamy cebulę z czosnkiem.
Po 30 minutach wlewamy do garnka soczewicę z wodą i gotujemy. dorzucamy cebulę z czosnkiem i przecier. Całość gotujemy 30 minut. Na koniec, do ugotowanej zupy dorzucamy kiełki brokuła i fasoli (można też dodać troszkę śmietany dla smaku).
SMACZNEGO!

piątek, 12 września 2014

♥ Przepis na guacamole ♥

Witajcie Kochane! Czas na przepis na moją ulubioną pastę kanapkową! Pokażę Wam jak zrobić Guacamole, które świetnie sprawdzi się na ciemnym pieczywie jako śniadanko.



Składniki:
3 bardzo dojrzałe awokado
2 szczypty soli
Sok z połówki cytryny
Bazylia
1 mocny ząbek czosnku (lub 2 słabe)

Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.  
Gotową pastę możemy kłaść na kromkę chleba razowego lub użyć jako dipu do maczania świeżych warzyw. Bardzo zdrowa i pyszna przekąska!

Smacznego! Życzę Wam miłego dnia i dużo uśmiechu  

środa, 10 września 2014

♥ Sok marchwiowo-jabłkowy ♥

Witajcie! Dzisiaj chciałam Was zachęcić do picia soków owocowych własnej roboty. Oczywiście, w sklepach możemy kupić gotowe, jednodniowe soki, jednak ich smak różni się od tych, które zrobimy sami, a to dlatego, że są rozcieńczane z wodą. Dużo taniej i zdrowiej wyjdzie nam zrobienie soku samemu.
Domowy soczek marchwiowo-jabłkowy, oprócz tego, że jest pyszny, ma też mnóstwo właściwości:
- nadaje piękny kolor skórze (Przy regularnym piciu)
- jest źródłem witamin
- wzmacnia odporność
- wspomaga trawienie i funkcjonowanie jelit
- jest niskokaloryczny 

Tak więc kochane, poświęćmy 5 minut dziennie na przygotowanie takiego soku i zróbmy coś dla naszego zdrowia i urody!



wtorek, 9 września 2014

♥ Owsianka z malinami i bananem ♥

Kochane, dzisiaj przepis na owsiankę, którą uwielbiam i najchętniej jadłabym ją bez przerwy!

Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu
- ½ banana
- garść malin
- kilka borówek


Płatki owsiane zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy kilka minut (aż zmiękną) na małym ogniu. Do ugotowanych płatków dodajemy jogurt i miód. Na wierzch układamy plasterki banana i maliny. Posypujemy borówkami.

Smacznego!